Keresés

Tényleg kell, hogy fájjon?

Vannak nézőpontok, amik szerint az a jó masszázs, vagy testedzés, ami fáj. A fájdalomról alapvetően azt kell tudni, hogy egy figyelem felhívó, egy vészjelző érzet, ami azért alakult ki, hogy téged cselekvésre sarkaljon, vagyis elhárítsd a kiváltó okot.

A fájdalom érzetét felvevő receptorokat nociceptoroknak hívjuk. A fájdalom érzete pedig az agyban alakul ki. Vagyis a nociceptorok csak a vészjelzést veszik fel, és az idegrendszered alakítja át fájdalom érzetté. Ezt fontos megérteni, abban az esetben, ha nem akut, hanem krónikus fájdalomról beszélünk, ugyanis sok esetben kiderül, hogy a fájdalom csak a mi fejünkben él, amit az agyunk produkál. Ennek oka rossz emlékek, érzetek, tapasztalatok, és az ezek miatt kialkult fájdalomkerülő mechanizmusok.

Na, de térjünk vissza magára a fájdalomra. Ha egy szövetben kezelésre, testedzésre fájdalom jelentkezik, az minden esetben szövetkárosodást jelent. Vagyis józan paraszti ésszel is könnyen megérthető, hogy az erős fájdalommal járó masszázs, aminek különböző színű foltok az eredménye, nemhogy nem jó, hanem kifejezetten roncsoló hatású.


Mindannyiunknak más a fájdalomtűrő képessége. Ezért a terapeuták a kezelések során az úgynevezett vizuál analóg skálát használják. Ezzel tudjuk meghatározni a fájdalom erősségét a különböző típusú betegek, vendégek között. A vizuál analóg skálában 1-től 10-ig kell pontozni a fájdalom erősségét, ahol 10 az elviselhetetlen erősségű fájdalom. Ez ugye mindenkinek más hol van. A fájdalom érzet tehát szubjektív. A legfontosabb szabály, hogy az egyén tűrőképességét meghaladó fájdalmat sose érjük el egy kezelés során. Ez nagyjából 7-8 erősségű fájdalomnál van. Eddig a tartományig mondhatjuk azt, hogy a kezelés hatékony tud lenni. Efölött a fájdalom olyan erős, hogy már inkább egészség károsító hatásról beszélünk. A kezelt testrész nem tud ellazulni, így maga a kezelése is eredménytelen lesz.

Azt azért le kell szögezni, hogy bizonyos kezelések (valamilyen erősségű) fájdalommal járnak. Egy beszűkült mozgástartomány oldása, egy túl feszült, spasztikus izomzat lazítása bizony nem fájdalommentes. A cél a fájdalom elviselhető mértékű dozírozása.

És mit okoz a szövetkárosító hatáson túl a túl erős fájdalom? Nos, egy stresszes, kimerült, fáradt embernél akár szédülést, ájulást, eszméletvesztést, hányingert, hányást is. Tudd tehát, hogy a túl erős fájdalom nem szükséges velejárója az állapotod javulásának! Sőt! Így ne legyél félszeg szólni a téged kezelő terapeutának, ha számodra elviselhetetlen a fájdalom. (Azért megjegyezném, hogy a legtöbb esetben, egy tapasztalt, de legalábbis mindenképpen rád figyelő, hozzáértő terapeuta meg is érzi, hogy hol van ez a pont nálad. ;-) )Fotó:

Woman photo created by master1305 - www.freepik.com

Medical photo created by freepik - www.freepik.com15 megtekintés0 hozzászólás