Keresés

Szedjek-e kollagént porckorong problémára?

Frissítve: 2020. jan. 18.


A gyors válaszom: NE! ☝️

A hosszabb: NE, mert semmi értelme. A porckorongnak nincs saját érhálózata. Emiatt nem képes semmilyen az emésztőrendszeren át bevitt tápanyagot felvenni. Kizárólag a környezetéből táplálkozik, onnan veszi fel az éltető folyadékot. A belső kocsonyás mag ugyanis folyadékkal teli. Ez a folyadék mennyiség adja a porckorong magasságát is. A tárolt folyadék mennyisége pedig indikátor a porckorong egészségére vonatkozólag. A kor előrehaladtával ez egy természetes folyamat révén csökken, dehidratálódik. Azonban helytelen terhelés, pl rossz testtartás, vagy túlhasználat esetén már fiatal korban is ki tud alakulni. Ma már a 20-30-as korosztályt sem kímélik ezek a degeneratív folymatokat.

❓De mit tudsz tenni? ❓ Ahogy írtam a belső kocsonyás mag felveszi a folyadékot, mégpedig diffúzióval, vagyis átpréselődik rajta, mint egy szivacsnál. Mozgás ⛹️‍♀️ hatására felszívja és kiengedi a vizet. Nyújtózással (elongáció), finom rugózással (pl fitt ballon) tudod ezt elérni.

A kollagénre visszatérve, nagyon hasznos a többi más porcodnak. A porckorongjaidat inkább “etesd” meg célzott gerinctréninggel, jógával, sok nyújtózással.

#porckorong #kollagén #masszázsterápia #egyensúlybanazegészségért #testegyensúlyterápia

https://www.freepik.com/free-photos-vectors/medical">Medical photo created by kstudio - www.freepik.com</a>

8 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése