Keresés

Szabad porckorongsérvvel futni?


Egy karbantartott, nem műtétre váró, nem akut gyulladásosos, nem kisugárzó, nem fájó sérvvel, IGEN.❗️ Sőt, könnyen lehet, hogy enyhíti a derékfájásod. ☝️

Ahogy korábban már írtam, a porckorongnak nincs saját érhálózata, így csak és kizárólag a környezetéből veszi fel a tápanyagot diffúzió útján, vagyis átpréselődik rajta a folyadék. Ez a puffer hatás vagy szivacs effektus pont úgy működik, mint egy vízbe merített szivacs. Összenyomásra kipréselődik a folyadék, elengedésre beszívja. Futásnál 🏃‍♀️ a becsapódási fázisban, amikor egyik lábad talajt ér kipréselődik, a lebegő fázisban, amikor épp egy lábad sincs a talajon, akkor szívja magába a folyadékot. Ez a folyamatos váltakozó behatás közben szépen jól laknak 🥪 a porckorongjaid. 🙂 Ezen túl, a folyamatos rotációs mozgás, ami a futómozgás lényege (ellentétes kar-láb van elől enyhe törzs fordítással) szintén nagyon jó hatással van rájuk. Erősíti a gerinc legmélyebben fekvő stabilizáló izmait, amik szintén nagyon fontosak a gerincbántalmak enyhítésében. (Egy stabil gerinc kevesebb fájdalmat tud okozni.) Ezek azok az izmok, amiket amúgy nagyon nehéz megtornáztatni, leginkább gravitáció ellen, pl. döntött törzsben végzett csavaró mozgásokkal vagy instabil felületeken való egyensúlyozással lehet. De akkor hogy edződik futásnál, ahol a gerinc függőleges állapotban van? Hát úgy, hogy az asszimetrikus mozgás, illetve a talaj elhagyás miatt, itt is stabilizálni kell minden egyes futó lépésnél, becsapódásnál meg kell tartani a törzset, hogy az ne roggyon össze tehetetlenül. Ez a stabilizáció sok más mélyizommal együtt a gerincmerevítők feladata is. És van még egy harmadik, kifejezetten a sérvedre pozitívan ható része a futásnak. A puffer hatás mellett, ahol a folyadék ki-beáramlik a porckorongból, a lebegő fázisban a csigolyák távolodnak is egymástól. Ez a távolodás engedi a folyadék beáramlást is, de segít a már kiboltosult porckorongot centralizálni, vagyis középre visszahúzni, és csökkenteni a sérvet. Ezzel persze nem azt mondom, hogy a gyógytornát félredobva futóterápiába kezdj a sérved gyógyításában! ☝️DEHOGY! Csak azt, hogy ez is egy olyan folyamat, ami segít, támogat az úton, a sérved gyógyításának útján. (Amúgy a sérvet VALÓBAN gyógyító OKI terápia alapja ez, vagyis a sérv centralizálása.)

Itt jegyezném meg azért, hogy természetesen, nagyon nem mindegy a futás minősége. ☝️ A jó technika, a jó talaj ⛰, és a jó minőségű futócipő 👟 elengedhetetlen. De ha ezek a fenti feltételek mind teljesülnek, akkor nem kell lemondani sérvesként sem a futás örömeről. 😊 De a legjobb, ha kikéred a gyógytornászod véleményét is.


#porckorongsérv #szabadfutni #mozgásterápia #masszázsterápia #egyensúlybanazegészségért #testegyensúlyterápia

3 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése