Keresés

Ne dobd ki a meggymagot! – ősi gyógymód könnyen, egyszerűen

A fájdalom a testünk vészjelzése. Egy jel, ami cselekvése mozdít minket. Egy jel arra, hogy valami nem stimmel. A fájdalom természetének kutatására már külön tudományág van. Lehet az tompa, éles, szúró, zsibbadó, hasogató, lüktető. Lehet egy pontbeli, vagy kiterjedt. Lehet felületes, vagy mélyről jövő. A kiváltó okok kezelése mellett a fájdalom megszüntetése is egy fontos szempont. A gyógyszeres megoldásoknak sok mellékhatása van, illetve vannak élethelyzetek, amikor nem is ajánlott az alkalmazásuk. Pl. csecsemőknél, kisgyermekeknél, vagy várandósan igen csak korlátozottan javallott. Egy-egy ilyen helyzetben tökéletes megoldás lehet a meggymag párna.

A meggymagpárnát már a középkorban is használták a gyógyítók a különböző fájdalmak kezelésében. Mint minden természetes gyógymód, ez is tapasztalati úton adja a tudást a kezünkbe.


A meggymag nagy előnye:

· sokáig tartja a hőt, de használható hűtve is, épp mire van szükség.

· kicsi, ezért nagyobb mennyiségben is könnyen formázható csontosabb területeken is, pl. váll, nyak esetén.

· a magok összessége gyengéd nyomás fejt ki, ám mégis elég kemények ahhoz, hogy helyileg stimulálóan hassanak a véráramlásra.

· antiallergén, így allergiásoknak is jó megoldás lehet.

· nem melegszik túl, és kiválóan szellőzik.

· biztonságosabban használható, mint egy vizes palack, vagy zselét tartalmazó párna, hisz szivárgás esetén az okozott kár is kisebb.

· egy belőle készülő párna akár otthon is elkészíthető. :) (erről hamarosan írok is)


Na, de konkrétan mire használható egy meggymag párna:

· mindenféle fájdalom csillapítására, görcsoldásra.

· melegen menstruációs fájdalmakra, fülfájásra.

· hűtve zúzódásokra, ficamokra, fejfájásra.

Melegíteni sütőben alufóliába tekerve (100 fokon 15-20 perc alatt), vagy mikrohullámú sütőben (max 600 W, fél perc alatt) lehet. Hűteni hűtőbe vagy fagyasztóba téve műanyag dobozban, vagy zacskóban célszerű.

A meggymag párna kézzel, vagy kíméletes gépi programmal is mosható, vagy akár lábosban kifőzhető (ezért célszerű erre alkalmas pamut anyagot választani a varráshoz). Fontos, hogy tisztítás után rögtön meg kell szárítani. Napon, vagy radiátoron, teljes száradásig hagyjuk ott. Ez lehet akár 2-3 nap is. Érdemes az elkészítésnél egy külön huzatot is készíteni, ami cserélhető, így bepiszkolódás esetén elég csak azt mosni (ahogy bármelyik másik fajta párnánknál :)).

És akkor lássuk az elkészítést, ami pedig csak egy kis kézügyességet igényel. :)

1. Először is szükséges a meggyet kimagozni (ha nem külön csak a mag áll rendelkezésünkre), majd az így nyert magokat érdemes pár órára vízbe áztatni (nekem egy éjszakát ázott).

2. Ezután leöntjük az áztatós vizet és tiszta vízbe tesszük ismét. A mag mennyiségétől függően szódabikarbónát adunk hozzá, 10-15 dkg maghoz 1-2 evőkanálnyit. (Én étkezési szódabikarbónát adtam hozzá.) Forraljuk kb. 5 percig! A szódabikarbóna habzani fog, ezért erre figyeljünk oda! (Az áztatás, és a szódabikarbóna a könnyebben letisztításhoz kell. Szódabikarbónát el lehet hagyni, de várhatóan nehezebben fog lejönni a gyümölcshús).

3. Lezárjuk, félre tesszük. Ha kihűlt, nekiállhatunk a tisztításnak. Tenyérnyi adagokat vegyünk a kezünkbe és két tenyerünk közt dörzsölve távolítsuk el a még rajta maradt gyümölcshúst. Szűrőben többször átöblítve tegyük mindezt egészen addig, amíg teljesen csupasz magokat nem kapunk. :)

4. Miután kifertőtlenítettük és megtisztítottuk őket, jöhet a szárítás. Egy tálcán teljesen elterítve tegyük őket radiátorra, vagy napra. Ha meggyszezonban készítjük, és szerencsénk van, a napon szárítás kb. 1 nap alatt meg van. Egyéb időszakban, radiátoron 2-3 nap is lehet. Akkor tudjuk, hogy kész, ha egészen világos színű lesz a mag.

5. Ha ezzel is megvagyunk, jöhet a huzat varrása. Én ebben kevésbe vagyok ügyes, így ezt a részét nálunk anyukám készítette. :) A belső huzat, amiben a magok is vannak, egy világos színű, pamut, magas hőfokon is mosható anyag lett. A külső huzat pedig tetszőleges mintájú, színű és anyagú lehet. A lényeg, hogy szükség esetén tudjad ezt is tisztítani. :)


Egy kis videóban (kb. 30 másodperc) megnézhetitek az egyes fázisokat!

Jó munkát hozzá! :)124 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése