Keresés

Mi a legjobb porcerősítő?

25 éves korunk felett elkezd a testünk leépülni. Ez kissé hihetetlenül hangzik, mikor még csak éppen hogy elkezdtük a biológiai felnőttkort. Egy ereje teljében lévő fiatal nem gondol az öregedésre. Ez normális. Ám testünkben ilyenkor már akkor is átfordul a fel és leépítő folyamatok aránya.


A porckopásos betegségek körülbelül egy idősek az emberiséggel. Zömmel természetesen a kor előre haladtával vannak ilyen fajta panaszok, de a szomorú tény, hogy a fiatal korosztályt sem kíméli. A fejlődésbeli rendellenességek, a sérülések, a túl vagy alul használat bárkinél okozhatnak kopásos jellegű betegségeket.Az ízületek halála a „nem mozgatás”. Pedig egy fájó ízületet igen csak nehéz mozgatni. Ám az éltető ízületi folyadék, ami egyrészt beolajozza (könnyebbé teszi a mozgást azáltal, hogy súrlódásmentesen csúsznak el egymáson a felszínek), másrészt tápanyagot is biztosít számára, csak mozgás közben termelődik. Tehermentesített mozgatást szoktak javasolni, pl. térdfájósoknak biciklizést, ami egyrészt nagyon jó, mert a kerékpár nyereg felveszi a test súlyát, így nem terheljük az amúgy sajgó ízületet, másrészt egy időben erősítjük az izmokat. A megfelelő állapotú izmok pedig nagyrészt hozzájárulnak az egészséges ízülethez.


Manapság már számos porcerősítő készítményt lehet kapni. Szintetikus és természetes összetételűt, ilyen-olyan összetevőkből. De mint azt tudjuk a felszívódásban, a hasznosításban van a kulcs. Szedhetem én a legdrágább, legjobbnak mondott szereket, ha azt a test nem tudja hasznosítani. Ezért is mondják, hogy a legjobb a természetes összetevőjű mindenből. Már a 12. században, egy Huldegard Bingen nevű ember felfedezte, hogy a zselatin tartalmú dolgok enyhítenek különböző ízületi panaszokat. Az egyik ilyen legjobb zselés, természetes dolog, a kocsonya, vagyis a csontból, porcos elemekből főzött húsleves. A nagyon lassan (min. 6-8 óra alatt) megfőtt részek magas kollagén tartalma egyszerűen belefő a levesbe. Ezek belső elfogyasztása a legkiválóbb porcépítő. Ezenkívül minden egyéb zselatinos termék is jó. Nincs ebben semmi csoda. A ma kapható ilyen dolgok ugyanúgy állati eredetűek, mint a kocsonya. :)


Egyes nézetek szerint a fájó ízületet ezzel borogatva is felszívódik a megfelelő mennyiségű tápanyag. Én a belső bevitelben hiszek. :) Nem csak azért, mert egy jól elkészített kocsonya finom, hanem, mert úgy az emésztésen keresztül bekerül a véráramba, ami aztán elszállítja azt a megfelelő helyre. Egy térd esetében olyan mélyen helyezkedik el a porc, hogy oda bőrön keresztül nem lehet behatolni. Ezért sem működnek igazán a fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő krémek. Vagyis hatnak, de nem a porcra, hanem a felszínen helyezkedő egyéb részekre.


Fontos tudni, hogy ez a fajta porcépítés csak az üveg porcokra hat. Vagyis a porckorongokon kívül minden porcra. A porckorongra azért nem, mert saját érhálózat híján nem tud az emésztőrendszeren át bevitt anyag hasznosulni. A porckorong diffúz módon, vagyis a csigolyatesteken keresztül átpréselődve kapja meg az éltető folyadékot. A gerincfájdalmak esetében a kisízületek kopásában tud nagy segítség lenni a zselatin, hisz az ugyanolyan porcból áll, mint a váll vagy a csípő. A borogatás pedig a már korábban leírt dolgok miatt szintén nem működik (szép is lenne, ha a testünk úgy lenne felépítve, hogy csak éppen hogy védené valami az egyik legfontosabb részünket, a gerincvelőt, ami közvetlen a csigolyáknál fut).A képen a mi legutóbb készült kocsonyánk látható. Hmmm, isteni lett! :)

Én a magam részéről elégedett vagyok, ha a porcos részek csak belefőnek a levesbe, ezeket az alkatrészeket meghagyom másnak :). Szerencsére van két- és négylábú jelentkező is rá a családban. :) Így én a velük együtt főtt pulyka vagy sertés húst szoktam megenni. Kerül bele még répa, só, egész bors és egy kis fokhagyma is. Sokan szeretik főtt tojással. Ez porciózáskor kerül bele. Jómagam még citromlével is meglocsolgatom tálaláskor. :)


#porcépítés #porcerősítés #mozgásterápia #manuálisterápia #masszázsterápia #egyensúlybanazegészségért #testegyensúlyterápia


Kép: https://www.freepik.com/free-photos-vectors/people

People photo created by kjpargeter - www.freepik.com

116 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése