Keresés

Miért szükséges az állapotfelmérés?

Ha az autód elromlik, a szerelő először megkérdezi tőled, hogy mik a tapasztalt tünetek, majd neki áll ő maga is átvizsgálni az autód, és megtalálni a hiba okát. Ez egy magától értődő dolog a járműiparban. És mi a helyzet a testünkkel? Vannak, akik úgy gondolják egy masszázs csak egy „wellness kezelés”. Bárki kaphatja, bármikor. Nincs kockázat, nincs kizáró ok. Pedig ez sajnos nem így van. Sok olyan helyzet adódhat, amikor saját érdekedben jobb, ha nem veszel részt rajta. Erről írtam már korábban is. Itt olvashatod: https://www.facebook.com/testegyensulyterapia/photos/a.355615405053740/462410804374199/?type=3&theater

De most egy kicsit más dologról szeretnék beszélni. Vannak ártalmatlannak tűnő problémák, amik mögött súlyos betegségek állhatnak. Például valaki eljön masszázsra, hogy fáj a lába. A vendég azt gondolja, kicsit megerőltette magát. Csak felpattan az ágyra, a masszőr jól átgyúrja és minden rendben lesz. Bár mi, masszőrök szinte „látunk a kezünkkel”, azért se látnokok, se röntgenszeműek nem vagyunk. Bele nem látunk a testbe, nem tudjuk, mi zajlik benne pontosan. Csak a tünetek alapján tudunk következtetéseket levonni. Persze a diagnosztizálás nekünk NEM feladatunk. Tehát egy előzetes kikérdezés nélkül így nem derülne ki az, hogy akár épp trombózisa van az illetőnek, és ez okozza a lábfájását. Pedig lehet. Nagyon is. Karácsony előtt hallottam például egy olyan történetet is, hogy térd fájdalma volt a vendégnek. De valahogy a többi egészségügyi kérdésre adott válaszai alapján valami mégsem volt kerek a történetben. A kolléga úgy érezte, ez nem csak egy „egyszerű térdfájás”. Így inkább orvoshoz küldte. És milyen jól tette! És persze a vendég is, hogy elment. Az érsebészet néma trombózist állapított meg és azonnal műtétet rendelt el. Szakmai körökben sajnos nem egyszer volt arra példa, hogy az életét köszönhette egy alapos kollegának a vendég.

Az állapotfelmérés a súlyos problémák lehetőségének feltárása mellett hasznos lehet akkor is, ha egyénre szabottan, és nem betanult sablonok szerint akarunk kezelni valakit. Ez masszázs és manuális kezelésnél legalább olyan fontos, mint a mozgás terápiánál. Mivel nincs két egyforma ember, ezért a kezelés sem lehet egyforma senkinél.

Én minden vendégemmel végzek első alkalommal állapotfelmérést. Ha panaszmentesen érkezik, akkor csak egy rövidebbet, amiben egy alapos egészségügyi kérdőív kitöltése után a gerincét, annak mozgását, állapotát térképezem fel. Ha itt kiderül valami, vagy valaminek a gyanúja felmerül, egy alaposabb felmérés – mozgásos testelemzés (vagy javaslat az orvosi kivizsgálásra) - következik. A mozgásos testelemzés (MoTe) már egy sokkal nagyobb lélegzetvételű dolog. Itt másfél órában sokkal precízebben vizsgálom meg a vendéget, illetve néhány egyszerű mozgásos tesztet is végre kell hajtani. Ez alapján már nagy eséllyel tudom megmondani hol van a testben probléma, és nagy valószínűséggel azt mi okozza. Ez a felmérés az Intelligens torna (mozgásterápia) alapját is képezi. Ez alapján állítom össze a mozgásprogramot, és a szükséges kezelési tervet. A felmérés végén pedig el is kezdjük ennek a torna anyagnak a betanulását a reedukációs gyakorlatokkal. Természetesen, ha valaki panasszal jön, akkor rögtön a MoTe-val kezdünk, hogy mihamarabb elindulhassunk együtt a gyógyulás útján.

:)

#állapotfelmérés #mozgásostestelemzés #mote #mozgásterápia #masszázsterápia #manuálisterápia #egyensúlybanazegészségért #testegyensúlyterápia

6 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése