Keresés

Megmondom mitől fáj a nyakad!

Na, jó. Azért ezt maximum az az ember tudná megtenni, aki tv-n keresztül is tud daganatot gyógyítani, de még fantom gerincműtétet is tud végezni. :) (Nem láttad a videót? Hát akkor gyorsan kattints ide és nézd meg! :))


Tőlem ilyet biztos nem fogsz sem olvasni, sem látni, sem hallani.


Azt viszont igen, hogy mi az, ami valóban okozhat nyakfájást nálad.

Például a medencei instabilitás. Mit jelent ez pontosan? Hát azt, hogy a tested központját alkotó pelvico-lumbális, vagyis csípő és deréktáji területet nem tartod megfelelően. Ez a mély izmok gyengeségének köszönhető, ergo valami miatt felborult ez a korábban meglévő egyensúly benned. Lehet egy sérülés, egy helytelen, esetlegesen túl használata a testednek, de leggyakrabban az ülő életmód okozza. 6 éves korunktól kezdve napi sok-sok órában ülünk. Jó esetben 12 éven át. Ha egyetemre mész, akkor erre rájön még 4-5 év, majd pedig jönnek a dolgos hétköznapok, amiknek szintén a nagy részét egy íróasztal, egy számítógép előtt töltöd. De persze a munkán kívüli időben is bőven van lehetőség ülésre utazás, vagy szabadidős tevékenységek alatt is.

A helyes testtartás esetén a testre ható erők eloszlanak. A csontok, az ízületek, az izmok ideális terhelést kapnak. Az álláshoz szükséges energia felhasználás a leggazdaságosabban megy végbe.


A helyes testtartásban a nagy teherviselő ízületek – váll, csípő, térd és bokaízületek egy vonalra esnek. Így jön létre az ideális eloszlás.


Így tehát nem nehéz elképzelni, hogy ha a csípődnél gond van, akkor az akárcsak mikor egy házról beszélünk, ha az alapokkal baj van, akkor az az épület fentebb sem lesz stabil. Ha a medencéd nincs a „helyén”, akkor tuti, hogy a vállad sem, és akkor már a fejed sem. Könnyedén kialakul az úgynevezett előre helyezett fejtartás, ami azt jelenti, hogy a fül elhagyja a váll vonalát, attól előrébb helyeződik. A fej 5-7 kg-jának megtartásához nagy erőre lesz szükség. A nyakon lévő izmok viszont túl kicsik és gyengék a feladathoz. A test mindent latba fog vetni, hogy ezt megoldja, ami egy idő után könnyen okoz túlfeszülést, ezáltal fájdalmat a nyak és vállöv izmaiban.


Erre az egészre pedig azért van szükség, mert ha az ideális helyzetet elhagyva a törzs nem igazodna az újhoz, akkor egyszerűen felborulnál. :) Így hát kialakít egy új egyensúlyi helyzetet magának. Más kérdés, hogy ez mennyire jó hosszú távon. A szervezet mindig túlélésre játszik. Ezt ne feledd! Így „banyapúpot” épít a nyak-váll átmenetre, ha úgy érzi, erre van szükség, hogy stabilabban tartsd a fejed. Vagy megrövidíti a nyakizmaidat hátul, ha úgy tapasztalja, nincs szükség hosszabbra, hisz úgyis mindig így tartod. Elől pedig túlnyújtja és elgyengíti őket, hisz amúgy sem használod semmire.


Így tehát, ha a nyakadban, válladban (trapéz izmodban) rendszeresen van fájdalom, amire nincs diagnosztizált problémád, akkor gondolkodj el azon, hogy nem-e a fent említett medence instabilitásról van szó. És persze kérj segítséget szakembertől.Képek:

Hand vector created by freepik - www.freepik.com

https://www.freepik.com/free-photos-vectors/hand


#helyestesttartás #nyakfájás #mozgásterápia #masszázsterápia #manuálisterápia #egyensúlybanazegészségért #testegyensúlyterápia

106 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése