Keresés

A konszenzuális hatás


Mielőtt azt gondolnátok, nem, nem váltottam szakmát és kezdtem asztrofizikai tanulmányokat. :) A konszenzuális hatás nem egy kozmikus valami, hanem egy a testünkben létrejövő folyamat.


Az emberi test felépítése szelvényezettséget mutat. A gerinctelenek, pl. férgek testének felépítése a törzs hosszirányában azonos szerkezetű részekből áll. Ennek nyomai az evolúció során az emberben is megmaradtak. Ilyen szelvényezett felépítést vélhetünk felfedezni a csigolyákon, a gerincvelői idegeken, vagy a dermatómákon. A dermatóma, az egy a gerincvelőből kilépő ideg kezdete és az által érző rostokkal ellátott bőrterület. Vagyis a testüknek olyan sávja, ahol egy-egy meghatározott gerincvelői ideghez tartozó terület problémáit érezhetjük. Az adott sávban tapasztalt fájdalom, zsibbadás, érzés kiesés stb. utalhat az adott porckorong, ideg, a hozzátartozó bőr, izom, vagy belső szerv problémájára. Ez természetesen visszafele is működik. Vagyis azt az adott területet stimulálva jótékony hatást érhetünk el a hozzákapcsolódó részeken. Ezt használja ki pl. a szegment masszázs, melyet akár belső szervek terápiájában is használnak a gyógyintézményekben.
A konszenzuális hatást olyan esetekben is ki tudjuk használni, amikor a problémás oldal valamiért nem kezelhető. Pl. törött kar esetén, vagy olyan sérülésekkor, amikor az adott helyen tilos a masszázs, pl. égési sérülés, vagy bármilyen felületi, esetleg fertőző seb esetén. Mivel a gerincvelőből kilépő ideg a test mindkét oldalára (jobbra és balra is) egyformán kimegy, bármelyik oldalt ért hatás ugyanoda, a központi idegrendszerbe (a gerincvelőbe) jut vissza és dolgozódik fel, majd onnan indul ki a megfelelő válasz, szintén egyszerre mind a két test félre. Tehát, ha egy jobb törött kar esetén a balt masszírozom, bár valamennyire kisebb mértékben, de kiváltom a masszázs keringésfokozó, izomspazmus oldó hatásait a jobb karon is, így fokozva a gyógyulást és megelőzve azt, hogy kontraktúrák (mozgáskorlátozottság) alakuljanak ki az inaktivitás (gipszelés) miatt az adott terület szöveteiben (izmok, ízületek és egyéb lágyrészek).

Ha tehát az orvos nem tiltott el minden nemű aktivitástól, akkor egy féloldali trauma esetén bátran mozgasd, tornáztasd, masszírozd (természetesen szakemberrel egyeztetve) a másik oldaladat, hisz csak jót teszel magadnak! :)


kép: Medical vector created by brgfx - www.freepik.com

91 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése